De juiste bandenspanning.
De juiste druk in de banden is van groot belang om veilig en comfortabel te kunnen autorijden. De band kan alleen optimaal presteren als de spanning voor voldoende stabiliteit en draagkracht zorgt.

De bandenspanning dient altijd goed te zijn, want een te lage bandenspanning heeft veel nadelen:
- het verhoogt het brandstofgebruik;
- het geeft een slecht weggedrag;
- de band slijt verkeerd;
- het geeft een slecht rijcomfort;
- het belast de band te veel;
- het zorgt voor oververhitting;

De druk in een band neemt altijd langzaam af. Dat komt onder andere doordat lucht langzaam ontsnapt door de zijkant van de band. Daarnaast zorgen sterke temperatuurschommelingen en kleine beschadigingen dat de spanning minder wordt. We adviseren daarom tenminste 1 keer per maand de spanning te controleren. Vergeet daarbij ook het reservewiel niet en draai steeds het ventieldopje weer goed vast. Het ventieldopje voorkomt dat straatvuil in het ventiel kan binnendringen.

Als u tankt, controleer dan ook eens de bandenspanning van uw banden. Bij ons tankstation (Tango Klazienaveen) kunt u zelf uw bandenspanning controleren.

Wat is de gewenste spanning? De fabrikant heeft voor uw auto de juiste bandenspanning vastgesteld. Kijk daarvoor in het instructieboekje, de deurpost van het bestuurdersportier of aan de binnenkant vor de tankklep. Bij het tango-tankstation staat ook een bord met daarop voor alle automerken en types de correcte spanningen.

Verwijder het ventieldopje. Zet de bandenpomp op het ventiel en lees de spanning van de band af. Bij de bandenspannig-automaat van het Tango tankstation dient u vooraf de gewenste bandeninspanning in te stellen, zet vervolgens de bandenpomp op het ventiel en de automaat vult uw band tot de ingetoetste bandenspanning is bereikt. (dan hoort u een piep-signaal) Herhaal dit bij alle banden. Vergeet niet uw reserveband.