Op de zijflank van de banden vertelt u veel over de band. Hieronder wordt een voorbeeld van een band kort samengevat.

Maatvoering van de band: 195/65R 15 91H

195
Dit is de bandbreedte in mm's. De breedte van een band wordt in mm's aangegeven en is af te leiden uit de maatvoering. Bij de doorsnee personenautoband varieert de breedte van nominaal 125 mm tot ongeveer 335 mm. De breedte gaat hierbij met stappen van 10 mm omhoog.
Bijzondere banden voor nieuwe velg-bandsystemen hebben breedtematen in mm die hiervan afwijken. Hierbij varieert de breedte van 160 mm tot 240 mm.

65
Bandhoogte/breedte verhouding in %. De hoogte van de band wordt weergegeven als percentage van de breedte. Bij de bandenmaat 195/65 HR 15 bijvoorbeeld, is de hoogte 65% van de breedte. Uitgaande van het genoemde voorbeeld houdt dit dus in dat de hoogte 65% van 195 mm is, dus 126,75 mm.

R
Radiaalconstructie. R staat voor Radiaal en vertelt hoe de band werd vervaardigd. R staat voor Radiaal, hetgeen betekent dat de koorden, materiaallagen die de basis van de band vormen, radiaal door de band lopen van hiel tot hiel.

15
Velgmaat/hieldiameter van de band in Inches. De doorsnee van de velg wordt diagonaal van velgrand naar velgrand gemeten en wordt meestal in Inches aangegeven. De meest gangbare maten varieren tuseen de 10 en 20 Inch.

91
Code voor het draagvermogen (belastingindex). De belastingindex is de code voor het draagvermogen van een band. Deze code is tevens af te lezen op de zijkant van een band en staat over het algemeen tussen de maat en de snelheidscodering. Een voorbeeld van een belastingindex is 98. Het getal 98 staat voor een draagvermogen van 750 kg per band, wat dus 1.500 kg per as betekent. Vooral bij de aanschaf van banden voor caravans of bestelauto's dient u het draagvermogen in de gaten te houden. Voor een overzicht van de draagvermogens klik hier.

H
Snelheidssymbool (H= maximaal 210 kilometer per uur). De snelheidsindicatie (symbool) van de band, is af te geleiden uit de maatvoering. Bij de bandenmaat 195/65 HR15 is het snelheidssymbool een H. De H staat voor een snelheidsindicatie van 210 kilometer per uur. Dit houdt in dat de auto waar deze band op gemonteerd wordt niet harder dan 210 km/uur kan rijden.

E4 023920
Europees goedkeuringsnummer. De band voldoet aan de Europese Norm.

Slijtage indicatoren
Rondom op de zijkant van de band wordt herhaaldelijk het korte "TWI" (Tread Wear Indicator) afgedrukt. Deze aanduidingen zijn kleine verhogingen in de groeven van het profiel. Is de dikte van het rubber gelijk met deze verhoging (wettelijke limiet van 1,6 mm) dan moeten de banden vervangen worden, omdat uw veiligheid dan niet meer voldoende gegarandeerd wordt en u in overtreding bent.

Looprichting
Vooral bij banden met bijzondere profielvormen zijn op de zijkant van de band namen als "Rotation", "Draairichting", "Direction", in combinatie met een looprichtingspijl aangebracht. Houdt bij de montage van de band rekening met de aangegeven loop- of draairichting.