Waarom winterbanden?
Goede grip is van levensbelang. Dit is vooral in het najaar en in de winter belangrijk wanneer het wegdek vaak glad is door regen, ijzel of sneeuw. Daarom is het gebruik van winterbanden essentieel voor uw veiligheid.

Werking
Bij lagere temperaturen worden zomerbanden stugger en harder. Winterbanden blijven door hun structuur daarentegen altijd elastisch en flexibel, ook bij lage temperaturen. Dit komt door de bijzondere rubbersamenstelling. Als de temperatuur daalt tot +7 graden Celsius, zijn de prestaties van winterbanden al hoger dan die van zomerbanden. Bovendien zijn winterbanden voorzien van een speciaal profiel dat zorgt voor een "lossend" effect om het profiel weer vrij te maken van sneeuw. Ook zorgt het voor een snellere afvoer van water, hierdoor wordt aquaplaning voorkomen. Daarnaast is het zo dat het de comfort van de nieuwe generatie winterbanden niet meer onder doet voor zomerbanden, deze zijn net zo geruisloos.

Duitsland
Mocht u een bezoek willen brengen aan Duitsland dan geldt het volgende: auto's moeten vanaf mei 2006 in winterse omstandigheden beschikken over een winteruitrusting. Onder die winteruitrusting vallen o.a. winterbanden en voldoende antivries en ruitensproeiervloeistof.

Het niet gebruiken van winterbanden kan leiden tot (mede)aansprakelijkheid bij ongevallen omdat de bestuurder van een auto op zomerbanden minder goed kan reageren op onverwachte situaties. Een algemene verplichting om altijd op winterbanden te rijden is er niet. Als er winterbanden gemonteerd zijn, dan moet men zich houden aan de voorgeschreven maximum snelheid van de band. Indien deze snelheid lager is dan die van de auto, moet deze maximum snelheid met een voor de bestuurder zichtbare sticker worden aangegeven. De boete op het rijden met ongeschikte banden is 20 euro, in het geval van gevaarzetting of hinder is de boete 40 euro en 1 strafpunt.

Europa
In Italie, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en Zweden geldt ook een geen algehele verplichting. Wel kan een winteruitrusting daar verplicht zijn op bergwegen. Het niet gebruiken van winterbanden op deze bergwegen kan eveneens leiden tot (mede)aansprakelijkheid bij ongevallen en het kan ook strafrechtelijke gevolgen hebben. Finland is het enige land is het enige land waar winterbanden, ook voor buitenlandse bezoekers, algeheel verplicht zijn van 1 december tot 1 maart.

Juridisch
Bij winterbanden in het buitenland geldt een minimale profieldiepte van 4mm. Op dit moment bestaat er geen wettelijke voorgeschreven definitie van winterbanden. Wel omschrijven bepalingen als de ECE-bepaling nr. 30, EU-richtlijn 92/93 en paragraaf 36 van de Duitse StVO winterbanden uitsluitend als banden met de aanduiding M+S, M&S of M.S.

Montage
Het herhaaldelijk (de)monteren van autobanden is niet goed voor de band. Veel mensen maken daarom ook de keuze om een complete set winterbanden met velg aan te schaffen. Wanneer de tijd voor winterbanden is aangebroken, kunt u de huidige velgen met banden eenvoudig om laten wisselen voor de set wielen met winterbanden.

Wij kunnen voor ieder model auto naast lichtmetalen velgen ook stalen velgen leveren.

Kom eens bij ons langs en bekijk wat wij voor uw auto te bieden hebben.